Het ‘Bokeh’ effect – Fotografie

Ik, als beginnend hobby-fotografe, had nog nooit van de term Bokeh gehoord, tot een tijdje terug toen ik me echt wat meer ging verdiepen in de techniek achter het fotograferen, in plaats van lukraak plaatjes schieten in de hoop dat de instellingen die me waren aangeraden, of die ik had gelezen, de juiste waren. Waren het niet de juiste instellingen…? …had ik pech, want dan kon ik vaak de juiste instellingen niet (snel genoeg) vinden en kwam ik thuis met foto’s vol ruis en vol onder- of overbelichting. Omdat ik steeds meer en meer leer over de instellingen van mijn camera (Canon EOS 77D) en de techniek (c.q. logica) achter het diafragma, de sluitertijd en de ISO-waarden begon te begrijpen, werd het tijd om aan de slag te gaan om bepaalde technieken eens uit te proberen en zo kwam ik dus bij de term ‘Bokeh’ terecht.

Bokeh in ’t kort

In ’t kort en in Jip- en Janneketaal uitgelegd, is Bokeh de techniek waarbij je het onderwerp scherp fotografeert en de achtergrond vrij onscherp/wazig houdt. Ik denk dat je het wel kent, daar het tegenwoordig erg veel gebruikt wordt in de fotografie, omdat het effect erg populair is (zowel bij de amateur- als de professionele fotografen). Dit effect bereik je door een groot diafragma in te stellen (klein/laag getal) en ervoor te zorgen dat de (scherpe) focus duidelijk op het onderwerp ligt.

Bokeh met lichtjes

Omdat ik zelf natuurlijk ook precies wilde begrijpen wát er (wanneer) gebeurt als je met je diafragma instellingen speelt, ben ik thuis met mijn camera aan de slag gegaan. Ik heb hierbij gekozen om ‘voor het grijpen liggende items’ als onderwerp te gebruiken en kerstlichtjes (led) op de achtergrond, waardoor het Bokeh-effect duidelijker te zien is in de foto’s. Kijk maar naar de lichtjes, dat zijn nu grotere, ronde, wazige (onscherpe) stippen geworden. ’n Typisch teken van het Bokeh-effect.

Klik op de foto’s om ze in het groot te bekijken!

Geef een reactie